Achter in een grote tuin

drie mannen op zoek naar de waarheid

een tragische komedie

Een inspecteur, een engelbewaarder, oplichters die zichzelf oplichten…op zoek naar de waarheid. Tot ze op het gevaarlijke terrein van de aard van de werkelijkheid komen, een gebied waar geen van allen in durven.

ACHTER IN EEN GROTE TUIN is een humoristisch, licht en geestig stuk, maar schuwt ernstige en emotionele thema’s niet. Dus, u weze verwittigd: de tuin betreedt u enkel op eigen risico!
Peter De Graef is voor ACHTER IN EEN GROTE TUIN vertrokken van de jarenlange vriendschap en de dynamiek tussen de drie acteurs: hun botte eerlijkheid tegenover elkaar, hun baldadig enthousiasme, de energie die alle richtingen uitspat wanneer ze samen zijn, hun vaak koldereske humor, hun machismo, hun kwetsbaarheid ook, uiteraard, hun liefde voor hun vak, zeker. De Graef weet dit alles als geen ander in zich op te slorpen om dan, doordrenkt van de maatschappelijke, sociale en filosofische issues die hem als mens begeesteren, drijven en wakker houden, artistiek te vertalen naar een nieuwe theatertekst die deze baldadigheid in al zijn complexiteit weet te pakken. De tekst is een rigoureuze poging om de waarheid in al zijn complexiteit bij de strot te grijpen, te deconstrueren en dan in al zijn naaktheid voor onze voeten te gooien. ACHTER IN EEN GROTE TUIN is een tekst waarin De Graef nog een grote stap verder gaat in het idioom dat we van hem kennen, is een tekst van een schrijver die zonder scrupules of angst zijn sociaal engagement in de schaal legt, met zwartgallige humor, genante scènes, groffe, pijnlijke situaties en relaties doorduwt tot waar het echt pijn doet, maar dit alles met een mooi cadeaupapier van begrip en een sierlijke strik van liefde voor de mens verpakt. Dit is een tekst van een schrijver die durft te gaan tot waar wij het niet hadden vermoed.
‘The medium is the message’, ‘alles is vorm’, ‘we spelen allemaal een rol’, ‘het leven is een schouwtoneel’: deze bekende quotes komen spontaan bij ons op wanneer we het materiaal uit ACHETR IN EEN GROTE TUIN omspitten. Peter De Graef ziet zijn ‘grote tuin’ niet als de stadstuin zoals we die bij de modale Vlaming achter zijn huis weten liggen, maar als de speeltuin waarin we ons dagdagelijks toneelstukje opvoeren, met de slechterik, de boef, de engel en de rechercheur, met allen zowel goed als kwaad in zich. De tuin van Eden zoals die na de zondeval er uit ziet. Met de Adammen en Eva’s die na de zonde en het bijhorende schuldbesef hun plaatsje in de maatschappij opeisen en verdedigen.

met Tom Van Bauwel, Hans Van Cauwenberghe en Gert Lahousse

regie: Barbara Vandendriessche

licht: Ludo Van Craen