VERDACHT Peter Terrin

Terrin schreef zijn tekst op maat van het theater én van Tom Van Bauwel. Van Bauwel speelt de tekst majestueus. Hij weet de tekst zo helder en organisch te brengen dat het lijkt alsof je de woorden een na een leest en proeft. (Els Van Steenberghe)

VERDACHT is een ingrijpend relaas, gebaseerd op waar gebeurde feiten, en gaat over de impact die De Bende van Nijvel na 30 jaar nog steeds uitoefent. In eerste instantie op het leven van hun slachtoffers en nabestaanden, maar ook op het leven van de inspecteurs die verbeten hebben getracht de waarheid te achterhalen, maar keer op keer werden gesaboteerd.

VERDACHT is het verhaal van een oudere politie-inspecteur die gebukt gaat onder de last van die brok Belgische geschiedenis. Op 9 november 1985 was hij als jonge kracht een van de eersten aanwezig op de parking van de Delhaize in Aalst toen de Bende van Nijvel er een bloedbad aanrichtte. Het was de laatste aanslag, de Bende liet vervolgens niets meer van zich horen. De horror van die avond staat op zijn netvlies gebrand. Nu, dertig jaar later, met het dossier dat dreigt te verjaren, krijgt hij drie maanden voor zijn pensioen de opdracht om een verdachte in een zaak van georganiseerd kindermisbruik te ondervragen. Een gunst, een laat eerbetoon, maar vooral een wanhoopsdaad – de onderzoekers die de verdachte verhoren zitten met de handen in het haar. Hij moet zich mens tonen om de mens in de verdachte naar boven te brengen. Het is zijn laatste kans. Wie het eerlijkst is, wint. Het wordt een strijd op het scherpst van de snee.

Tekst: Peter Terrin (AKO Literatuurprijs voor Post Mortem, Monte Carlo, De Bewaker, theatertekst Acqua Azzurra…)

Regie en scenografie: Barbara Vandendriessche

Spel: Tom Van Bauwel en Katarina Antunovic

Kostuums: Chris Snik / Lichtontwerp: Ludo Van Craen

soundscape: Nicolas Rombouts (Dez Mona)